Program

The energy transition

The term “energy transition” refers to the gradual replacement of energy produced from fossil fuels with renewable energy sources. It also refers to the changes in behavior required to foster an energy efficient culture.

For off-grid systems, the energy transition consists of re-examining the means used to generate power and seeking to reduce hydrocarbon reliance by lowering fuel consumption and incorporating more renewables.

The subtopics below will be addressed during the conference:

  • Optimizing existing equipment and facilities
  • The potential represented by renewable energy sources
  • The challenges to integrating renewables into off-grid systems

Preliminary Program Schedule PPDIUC 2019
Hydro-Quebec

  • Open to Utility delegates and all Sponsors
  • Open to Utility delegates and respective Sponsors
  • Open to Utility delegates only (some utilities may open their technical presentation to all)

Sunday – Sept. 15

Activity Time Duration
  • Registration, Hilton Hotel4:00 – 6:00 PM2 hrs
  • Welcome Reception, Hilton Hotel6:30 – 8:30 PM2 hrs

Monday – Sept. 16

Activity Time Duration
  • Registration7:00 AM1 hr
  • Welcome Address HQ8:00 AM30 min
  • Utility Address 18:35 AM15 min
  • Utility Address 28:55 AM15 min
  • Utility Address 39:15 AM15 min
  • Technical Presentation 1, Theme 19:35 AM30 min
  • BREAK10:05 AM30 min
  • Technical Presentation 2, Theme 110:35 AM30 min
  • Silver Sponsor 1 Presentation11:10 AM20 min
  • LUNCH11:30 AM1 hr 30 min
  • Technical Presentation 3, Theme 11:00 PM30 min
  • Technical Presentation 4, Theme 11:35 PM30 min
  • Silver Sponsor 2 Presentation2:10 PM20 min
  • BREAK2:30 PM30 min
  • Round Table discussions, Theme 13:00 PM1 hr
  • Gold Sponsor 1 Presentation4:05 PM40 min
  • Adjournment4:45 PM-
  • Gold Sponsor 1 Dinner6:00 PM-

Tuesday – Sept. 17

Activity Time Duration
  • Safety Moment – COGUA member8:00 AM5 min
  • Utility Address 48:05 AM15 min
  • Utility Address 58:25 AM15 min
  • Utility Address 68:45 AM15 min
  • Utility Address 79:05 AM15 min
  • Technical Presentation 5, Theme 29:25 AM30 min
  • Technical Presentation 6, Theme 210:00 AM30 min
  • BREAK10:30 AM30 min
  • Technical Presentation 7, Theme 211:00 AM30 min
  • Silver Sponsor 3 Presentation11:35 AM20 min
  • LUNCH11:55 AM1 hr 20 min
  • Technical Presentation 8, Theme 21:15 PM30 min
  • Silver Sponsor 4 Presentation1:50 PM20 min
  • BREAK2:10 PM30 min
  • Round Table discussions, Theme 22:30 PM1 hr
  • Gold Sponsor 2 Presentation3:35 PM40 min
  • Adjournment4:15 PM-
  • Gold Sponsor 2 Dinner6:00 PM-

Wednesday – Sept. 18

Activity Time Duration
  • Safety Moment – COGUA member8:00 AM5 min
  • Utility Address 88:05 AM15 min
  • Utility Address 98:25 AM15 min
  • Utility Address 108:45 AM15 min
  • Utility Address 119:05 AM15 min
  • Technical Presentation 9, Theme 39:25 AM30 min
  • Technical Presentation 10, Theme 310:00 AM30 min
  • BREAK10:30 AM30 min
  • Technical Presentation 11, Theme 311:00 AM30 min
  • Silver Sponsor 5 Presentation11:35 AM20 min
  • LUNCH11:55 AM1 hr 20 min
  • KPI1:15 PM30 min
  • Silver Sponsor 6 Presentation1:50 PM30 min
  • BREAK2:25 PM30 min
  • Round Table discussions, Theme 32:55 PM1 hr
  • Silver Sponsor 7 Presentation4:00 PM20 min
  • Closing Address & Adjournment4:20 PM15 min